Henio w kuchni, czyli plan daltoński na talerzu.

Podczas całej innowacji dziecko poznaje również narzędzia codziennego użytku i sposoby posługiwania się nimi. Aktywne działanie na produktach spożywczych oddziałuje na dzieci holistycznie, a przygotowywanie posiłków pozwala na pochyleniem się nad piramida zdrowego odżywiania się. 

Co tydzień raz w tygodniu dzieci zapoznają się z kolejną historią małego Henia, rozmawiając na temat zaistniałej sytuacji, w której się znalazł chłopiec.

Przebieg innowacji:

  1. Wielka zmiana.
  2. Od czego zacząć.
  3. Na swoim miejscu.
  4. Zakupy.
  5. Kłopoty z nielubieniem.
  6. Czego brakuje.
  7. Co jest ostre?
  8. Jak długo trzeba czekać?
  9. Nie udało się.
  10. Co my tu mamy, kiedy nie ma mamy?
  11. Potrafię sam posprzątać.
  12. Podano do stołu.